Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα

0
75

Την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2017 για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και αξία ακίνητης περιουσίας προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ από τις οποίες προκύπτει ότι η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με νέο φόρο θα γίνει μέσα στην επόμενη διετία.

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τη διεύρυνση των φοροαπαλλαγών με την πορεία των δημοσιονομικών και κυρίως των εσόδων, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει πλεόνασμα για τη χρηματοδότηση των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, αναφέροντας ότι το μέτρο θα αφορά περίπου 1.000.000 φορολογούμενους.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι θα έχουν απαλλαγή 100% έναντι της σημερινής έκπτωσης 50% τα νοικοκυριά που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:

• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των ανήλικων εξαρτώμενων τέκνων με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι οποίες θα υποβληθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2016.

• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ. Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας λαμβάνεται από τις δηλώσεις ΕΝΦΙΑ οι οποίες θα υποβληθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος επί των ακινήτων.

• Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνάει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Επισημαίνεται ότι με βάση το σημερινό καθεστώς χορηγείται έκπτωση 100% σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, εφόσον το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ. Η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή από τα αρχεία των ΚΕΠΑ.

Πηγή: ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ